RSS

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Φασόλια γίγαντες στη γάστρα

Γευστικό φαγητό με αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Στην οικογένεια το τρώμε αρκετά συχνά, καθώς ευτυχώς προς το παρόν τα παιδιά δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση προς τα όσπρια. Νηστίσιμο (για όποιον νηστεύει), υγιεινό και δυναμωτικό σίγουρα!

Υλικά
Φασόλια γίγαντες - για 4 άτομα περίπου 350 γραμμάρια
1 καρότο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
μαϊντανό ή σέλινο (ανάλογα τη γεύση μας)
1 σκόρδο ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
σάλτσα ντομάτας

Αρχικά μουλιάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ σε νερό. Προσέχουμε ώστε το νερό να είναι αρκετό γιατί τα φασόλια αυτά "το ρουφάνε". Έχω δει συνταγές που ρίχνει κανείς σόδα ή αλάτι στο νερό, προσωπικά δεν προτιμώ κάτι από αυτά. 

Μετά από 10-12 ώρες περίπου ρίχνουμε το νερό με τους γίγαντες σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε κι άλλο νερό, περίπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας ή τουλάχιστον διπλάσιο ύψος από τα φασόλια μας. Ανεβάζουμε θερμοκρασία ώσπου να βράσουν και μετά κρατάμε λίγο πιο χαμηλά για 45-60', ανάλογα με το πόσο καιρό έχουμε τα φασόλια και πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω (αέρας). Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στη γάστρα. Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Καρότο και πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια ή ροδέλες - ανάλογα τι μας βγαίνει πιο εύκολο. Προσθέτουμε 3-4 κούπες νερό από αυτό που βράζουν τα φασόλια, τη σάλτσα ντομάτας και το πιπέρι. Επειδή η πιπεριά Φλωρίνης και η ντομάτα γλυκίζουν, αν θέλουμε προσθέτουμε από τώρα αλάτι. Εναλλακτικά και εφόσον μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε και μία καυτερή πιπεριά που κάνει αντίθεση στη γλυκάδα.

Προσθέτουμε τα φασόλια στη γάστρα, αφού τα στραγγίξουμε. Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε για μία ώρα περίπου. Ελέγχουμε ξανά σε τι κατάσταση είναι, πόσο έχουν μαλακώσει και πόσο έχουν πιει το νερό. Ανάλογα αφήνουμε άλλη μισή ώρα. Για να πάρουν χρώμα μπορούμε να αφαιρέσουμε το καπάκι της γάστρας και να κατεβάσουμε στους 180 βαθμούς.

Σερβίρονται με φέτα για μερακλήδες και ψωμί για βουτιές. Καλή μας όρεξη!


IMG_20200413_123837

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου