Τις προάλλες είχα τραπέζι στο σπίτι και είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Κατέληξα σε μοσχαρίσια μπριζόλα, το ζητούμενο ήταν με τι θα την μαρινάρω. Έπειτα από αναζήτηση, βρήκα ενδιαφέρουσες ιδέες με προεξέχουσα αυτή της Βίκυς Κουμάντου στο tastefull με αναλυτικές πληροφορίες για το μαρινάρισμα. Άνοιξα το ντουλάπι, είδα τι υλικά έχω και προχώρησα στη δοκιμή.
Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
φρέσκο μαύρο πιπέρι
κόκκοι αραβικού καφέ
1 λεμόνι
αλάτι (αν έχετε χοντρό ακόμη καλύτερα)
2 πρέζες γλυκόριζα για τη γεύση
2 κουταλιές κόλιανδρο
Αφού ξέπλυνα ελαφρώς τις μπριζόλες, τις έβαλα σε μπολ. Με μαχαίρι έκανα μικρές οπές όπου έβαζα εναλλάξ τον κόλιανδρο και τους κόκκους καφέ (ειδικά τους δεύτερους τους είχα ανοίξει στη μέση ώστε να αναδύεται το άρωμα). Πρόσθεσα το αλάτι και το πιπέρι.
Κατόπιν, έριξα στο μπολ το κρασί και τον χυμό του λεμονιού. Τα υγρά πρέπει να σκεπάζουν τις μπριζόλες. Έβαλα στο ψυγείο το μπολ για 15 ώρες περίπου.
Μία ώρα πριν το μαγείρεμα έβγαλα το μπολ και άφησα το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσα τη γλυκόριζα για τη γεύση - πειραματισμούς είπαμε κάνουμε.
Μισή περίπου ώρα πριν έβγαλα τις μπριζόλες από το μπολ και τις ξέπλυνα ελαφρώς. Τις άφησα να "ξεκουραστούν".
Το ψήσιμο έγινε στο teppanyaki - εναλλακτικά στο τηγάνι ή στο grill. Ψήσιμο για λιγότερο από δέκα λεπτά η κάθε πλευρά - την επόμενη φορά θα τις αφήσω λιγότερο γιατί τις προτιμώ περισσότερο ωμές.
ΥΓ Στο link από tastefull που έδωσα πιο πάνω έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μαρινάρισμα γενικότερα! Δείτε και πείτε.
Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
φρέσκο μαύρο πιπέρι
κόκκοι αραβικού καφέ
1 λεμόνι
αλάτι (αν έχετε χοντρό ακόμη καλύτερα)
2 πρέζες γλυκόριζα για τη γεύση
2 κουταλιές κόλιανδρο
Αφού ξέπλυνα ελαφρώς τις μπριζόλες, τις έβαλα σε μπολ. Με μαχαίρι έκανα μικρές οπές όπου έβαζα εναλλάξ τον κόλιανδρο και τους κόκκους καφέ (ειδικά τους δεύτερους τους είχα ανοίξει στη μέση ώστε να αναδύεται το άρωμα). Πρόσθεσα το αλάτι και το πιπέρι.
Κατόπιν, έριξα στο μπολ το κρασί και τον χυμό του λεμονιού. Τα υγρά πρέπει να σκεπάζουν τις μπριζόλες. Έβαλα στο ψυγείο το μπολ για 15 ώρες περίπου.
Μία ώρα πριν το μαγείρεμα έβγαλα το μπολ και άφησα το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσα τη γλυκόριζα για τη γεύση - πειραματισμούς είπαμε κάνουμε.
Μισή περίπου ώρα πριν έβγαλα τις μπριζόλες από το μπολ και τις ξέπλυνα ελαφρώς. Τις άφησα να "ξεκουραστούν".
Το ψήσιμο έγινε στο teppanyaki - εναλλακτικά στο τηγάνι ή στο grill. Ψήσιμο για λιγότερο από δέκα λεπτά η κάθε πλευρά - την επόμενη φορά θα τις αφήσω λιγότερο γιατί τις προτιμώ περισσότερο ωμές.
Καλή όρεξη!
ΥΓ Στο link από tastefull που έδωσα πιο πάνω έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μαρινάρισμα γενικότερα! Δείτε και πείτε.
Φαινεται τοσο ζουμερη και λαχταριστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Δε μας είπες...ξεκουραστηκε η μπριζόλα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τη φάγατε ψόφια στη κουραση;
χαχαχα
Γενικα δε μου αρεσουν μαριναρισμενα τα κρέατα, με πειραζουν, αλλα η φωτο φαινεται ωραιοτατη!!!
φιλουμπες
O κορίανδρος,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κόλιαντρο
αρσενικό και θηλυκό, ξεμπέρδεψέτα !
ο Φυτράκης, παραμονεύει!!!
χι χι χι
καλημέρα !
@Ελπινίκη Ίσως χρειαζόταν λιγότερο ψήσιμο. Το μαρινάρισμα πάντως έκανε τρομερή δουλειά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κούλα Αφού έτσι λέγεται βρε, τι να κάνω και γω; Ακολουθώ τους μαγειρικούς κανόνες ;-)
@ζουζούνα Στην Κύπρο - απ'όπου έμαθα και το συγκεκριμένο μπαχαρικό - το λέμε κόλιανδρο (ο) ;-)
Αυτή η συνταγούλα είναι ειδικά για μένα!! Έλα παραδέξου το!! Επιτέλους φαγάκι χωρίς ντομάτα και σούπερ λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια
το μαρινάρισμα φαίνεται ζουμερό και λαχταριστό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Και λοιπόν Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπιασε, είναι η αλήθεια.
@τρελοτουρίστρια Σε σκέφτηκα, ψέματα να πω; :P
Tι να σου κάνω, που εχεις ρίζας απο κει, αλλιώς... θα σούλεγα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάραυτα
Ναι αλλά εδώ ΔΕΝ είναι Κύπρος, αλλιώς διευκρίνησέ του....
και μιλάμε ελληνικά, όχι την αρχαίζουσα με αγγλικές προσμίξεις!!!! μείξεις...δεν ξέρω.
Καλησπέρα, μπήκα τυχαία στην σελίδα ψάχνοντας για οδηγίες και συνταγές στο teppanyaki..παρατήρησα πως εσύ το χρησιμοποιείς..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να μου πεις κάποια tips όσον αφορά τον χρόνο και την θερμοκρασία των φαγητών;To αγόρασα αλλά δεν είχε βιβλιαράκι με λεπτομέρειες και κανένας γνωστός μου δεν το έχει χρησιμοποιήσει... :(
Στείλε μου email σχετικό να απαντήσω σε όλες σου τις απορίες. Γενικά, αρχικά το ζεσταίνεις χωρίς λάδι. Όταν ζεσταθεί κατεβάσεις θερμοκρασία και προσθέτεις τα υλικά που θες. Δεν είναι τηγάνι οπότε δε χρειάζεται πολύ λάδι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, μπήκα τυχαία στην σελίδα ψάχνοντας για οδηγίες και συνταγές στο teppanyaki..παρατήρησα πως εσύ το χρησιμοποιείς..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να μου πεις κάποια tips όσον αφορά τον χρόνο και την θερμοκρασία των φαγητών;To αγόρασα αλλά δεν είχε βιβλιαράκι με λεπτομέρειες και κανένας γνωστός μου δεν το έχει χρησιμοποιήσει... :(