RSS

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γεμιστά: το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Κάθε φορά που έρχεται η μάνα επίσκεψη, δύο είναι τα συνήθη αιτήματα από φαγητό: πίτες και γεμιστά. Στις πρώτες δεν έχω επεκταθεί ακόμη. Για τα γεμιστά όμως είπα να το δοκιμάσω, ορφανά χωρίς κιμά.

Υλικά
4 ντομάτες σχετικά ώριμες
4 πράσινες πιπεριές
4 πιπεριές Φλωρίνης
περίπου 18 κουταλιές σούπας ρύζι για γεμιστά
2 μεγάλα κρεμμύδια
200 γρ Pummaro
Αλάτι-πιπέρι
1 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Μαϊντανός - λίγος δυόσμος

Αρχικά πλένω το ρύζι και το σουρώνω.
Τρίβω τα κρεμμύδια στο multi. Προσθέτω τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
Αφού κόψω τις ντομάτες στην κορυφή, αφήνοντας ένα κομμάτι ως καπάκι, τις αδειάζω προσεκτικά με κουτάλι. Το περιεχόμενο το τρίβω στο μούλτι και το προσθέτω στο μπολ. Ανακατεύω.
Ομοίως ανοίγω τις πιπεριές και τις καθαρίζω από τα σπόρια.
Με το κουτάλι γεμίζω τα λαχανικά όχι μέχρι πάνω γιατί το ρύζι όταν βράζει, φουσκώνει.
Τοποθετώ τις πράσινες πιπεριές με το καπάκι από κάτω, ενώ τις ντομάτες με το καπάκι από πάνω. Τρυπάω ελαφρά τις πιπεριές για να ψηθούν καλύτερα.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι πάνω από τα κλειστά καπάκια και το μισό ποτήρι ελαιόλαδο.
Στην γάστρα βάζω επίσης λίγο νερό - μισό δάχτυλο περίπου γιατί τα λαχανικά μας βγάζουν ζουμί.
DSCN7121
Αρχικά ψήνω στο μέγιστο για 15'. Έπειτα χαμηλώνω στους 200 για περίπου μιάμιση ώρα.
Στην ώρα πάνω, καλό είναι να ρίξει κανείς μια ματιά να δει σε τι κατάσταση είναι. Αν χρειαστεί, ξεσκεπάζω τη γάστρα και το βάζω στο γκριλ.
DSCN7122
Σερβίρονται με φέτα ή γιαούρτι. Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Προσθήκες λαχανικών, κιμά, σταφίδας κτλ ευπρόσδεκτες.
ΥΓ1 Μάνα, άλλα φαγητά θα ζητάμε από δω και πέρα!

9 σχόλια:

  1. Συμφωνώ το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!!Και μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδί μου (γιατί παιδί μου είσαι, το θυμάσαι αυτό!!!) το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, εχει φρέσκια ντομάτα και όχι πουμαρό, που θα σηκωθουνε 40 γιαγιάδες, προγονοι να σε βαράνε!!!! Ελεος !!!!

    Ελληνικό φαγητό καλοκαιρινό, σημαινε τα παλιά χρόνια, φρέσκια ντομάτα! Ακου πουμαρό!

    Και μελιντζάνα και κολοκύθι. Η γλύκα του τριμένου κολοκυθιού στη γέμιση δίνει άλλη γεύση. Αλλά άντε σχωρεμένος εδώ γιατί απο τόπου εις τόπον αλλάζουν μερικά.
    Και μια κουταλιά ζάχαρη πάνω απο κάθε γεμιστό να γίνει λίγο καλύτερο, απο την ξυνίλα της φρέσκιας ντομάτας!!!

    τέρμα το μάθημα ιστορίας, πάνω ν' αναρτήσω γιομιστά παραδοσιακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα γεμιστά είναι φοβερά και η συνταγή διαχρονική. Όμως, έκανες ένα λάθος. Στη συνταγή γράφεις 4 τομάτες, 4 πιπεριές πράσινες και 4 Φλωρίνης. Ξέχασες και στα τρία να βάλεις μια μονάδα μπροστά από το 4, ήτοι 14.

    Καλή συνέχεια ρε μάγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα ωραιότερα καλοκαιρινά φαγητά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @kiki Έχει το καλοκαίρι τις χάρες του, εννοείται!

    @kanthar0s Χαχαχα! Είπα και γω, τι στο καλό έκανα λάθος!
    Να'σαι καλά ωρέ!

    @ζουζούνα Να σου πω την αλήθεια, πουμαρό έλεγε η συνταγή της μάνας αλλά τελικά δε χρειάστηκε να βάλω καθώς οι ντομάτες ήταν αρκετά ζουμερές.
    Όσο για ζάχαρη, δεν πρόσθεσα παρόλο που οι νουθεσίες σου συνεχώς έρχονται στο μυαλό μου.
    Όσο για το τριμμένο κολοκύθι, σε πρόλαβα στην επόμενη συνταγή σε λίγες μέρες. Θα δεις!
    Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.

    @stalamatia Κόλαση είναι το συγκεκριμένο, άστα να πάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. .. χα χα χα, η συνταγή της μάνας, έγραφε πουμαρό, γιατί γεμιστά κάνουμε όλο το χρόνο!!! τι θα γράφει, χειμωνιάτικο, οι ντομάτες είναι ξύλα!!!

    Μια φαντασία είναι η μαγειρική, λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. KitseMitse, εγώ το κάνω αλλιώς. Τρίβω κρεμμύδι στο μούλτι, το τσιγαρίζω (με τον κιμά αν βάλω,) ρίχνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά μου (κολοκύθι, ντομάτα κλπ), το ρύζι και 2 προς 1 νερό, για να μείνει το ρύζι λίγο να "τσιμπάει". αφού το ρουφήξει, γεμίζω τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, λάδι και 30' στον φούρνο και γίνονται λουκούμι.
    Α, στην ντομάτα μόνο πριν την γεμίσεις ρίξε μια τσιμπιά ζάχαρη για να μην ξινίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Pela Sofi Nikon Coolpix S220. Το φαγητό είναι όμως που μετράει! Χεχε!

    @ΗΩΣ Ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Και έχω μια πείνα και σήμερα!!!

    @ζουζούνα Αυτά πρέπει να τα διευκρινίζουμε εγκαίρως! Χεχε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή