RSS

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Κοτόπουλο κριθαράκι στη γάστρα

Άλλος ένας τρόπος να κάνει κανείς γιουβέτσι.

Υλικά
3 κομμάτια κοτόπουλο (κατά προτίμηση μπουτάκια)
1,5 κούπα κριθαράκι μέτριο
3 ντομάτες
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
λάδι-αλάτι-πιπέρι
1 κύβος ζωμός κότας

προαιρετικά
κανέλα ή γαρύφαλο για μυρωδιά
τριμμένο τυρί που να λιώνει (ό,τι μας βρίσκεται)
μισό ποτήρι κρασί

Αρχικά τρίβουμε τις ντομάτες στο multi να είναι έτοιμες.
Ξεπλένουμε το κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το τηγάνι με λίγο λάδι.

DSCN7722
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο ίσα-ίσα να ροδίσει.
Λιώνουμε τον κύβο μέσα σε μια κούπα ζεστό νερό.

DSCN7724
Όταν ροδίσει, βάζουμε κοτόπουλο και κρεμμύδι στη γάστρα. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το κρεμμύδι, το νερό με το ζωμό, τις ντομάτες, αλατίζουμε και ρίχνουμε το πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κρασί και το μυρωδικό μας (κανέλα ή γαρύφαλο).
Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για μία περίπου ώρα στους 220. Όταν περάσει η ώρα, σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Το αφήνουμε μέσα στο φούρνο κλειστό ώστε να λιώσει το τυρί.

DSCN7725
Σερβίρεται ζεστό. Καλή μας όρεξη!

22 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ιδέα!!! Αγοράζω μια γάστρα και το φτιάχνω!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γάστρα βολεύει για πολλά μαγειρέματα. Πάρε μία να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Μιαμ μιαμ! Το γιουβέτσι το λατρεύω! Αχ τι μας κάνεις!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μιαμμμ μιαμμμ :) :) μου φέραν μια μικρή γάστρα πίλινη οι δικοί μου πρόπερσι.. γιατί η δική μου ήταν τεράστια.. από τον καιρό που έτρωγα.. αλλά για την ώρα μόνο ροβύθια και γίγαντες έχω κάνει.. στην πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω.. 4παλσιάζοντας τη δόση βέβαια.. είπαμε το μείωσα.. δε το έκοψα κι όλας..:) :)
    καλημέρα και καλή εβδομαδα κι από εδώ :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλα το αγαπω!!!
    Οσο δεν ετρωγα μικρη το κριθαρακι, τοσο το θελω τωρα!!!
    Γεια στα χερια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσε το λιωμένο τυρί. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ :)
    Θα το δοκιμάσω στάνταρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Yπάρχουν τρία ειδη κριθαράκι (να μαθαίνουμε)...
    το ψιλό, το μέτριο και το χοντρό....
    αποφάσισε ποιο βάζουμε που.
    γιατί και άλλες απορίες στη γιαγιά και την μαμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κριθάρι μήπως να το βάλουμε λίγο πιο μετά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ανάλογα πώς αρέσει στον καθένα να το τρώει. Μπορείς να δοκιμάσεις, βεβαίως.

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε το φαγητό έγινε υπέροχο και νοστιμότατο. Εγώ βέβαια πρόσθεσα και μία πινελιά ακόμα στο ήδη πεντανόστιμο αυτό πιάτο. Δηλαδή ψιλόκοψα σε μικρούς κύβους 3 πιπεριές ( κόκκινη - κίτρινη - πράσινη )και εκτός από την γεύση που ανέβηκε , το πιάτο είχε και πολύ ωραία εμφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ φίλε το φαγητό έγινε υπέροχο και νοστιμότατο. Εγώ βέβαια πρόσθεσα και μία πινελιά ακόμα στο ήδη πεντανόστιμο αυτό πιάτο. Δηλαδή ψιλόκοψα σε μικρούς κύβους 3 πιπεριές ( κόκκινη - κίτρινη - πράσινη )και εκτός από την γεύση που ανέβηκε , το πιάτο είχε και πολύ ωραία εμφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΗΛ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΒΟ ΝΑ ΛΙΟΣΕΙ ΜΟΝΟ 1 ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τόσο πρόσθεσα εγώ μαζί με το μισό ποτήρι κόκκινο κρασί, επειδή προτιμώ το κριθαράκι να είναι λίγο τραγανό. Αν το προτιμάς λίγο πιο βρασμένο, μπορείς να προσθέσεις κι άλλο νερό. Αυτό συνήθως γίνεται με το μάτι.

      Διαγραφή
  11. 220 βαθμουσ οκ πανω κατω στις αντιστασεις που με ριζακι θα ειταν καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται πάντα από την κουζίνα. Για παράδειγμα η δική μου δεν έχει τόσο καλή απόδοση, οπότε χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

      Διαγραφή