Η συνταγή είναι περίπου σαν ριζότο με μερικές διαφοροποιήσεις. Απλό σχετικά πιάτο, χωρίς κρέας, για νηστεία και δίαιτα.
Υλικά (για 2 άτομα)
1 κούπα ρύζι (κατά προτίμηση για ριζότο, κάνει και το καρολίνα)
μανιτάρια πολλών ειδών περίπου μισό κιλό (καλύτερα πορτσίνι και πορτομπέλο)
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
1 κούπα λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο
λίγο μαϊντανό
προαιρετικά
τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση παρμεζάνα)
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις τσιγαριστούν ελαφρώς προσθέτουμε τα μανιτάρια. Όσο πιο πολλών ειδών είναι, τόσο καλύτερο το γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά (για 2 άτομα)
1 κούπα ρύζι (κατά προτίμηση για ριζότο, κάνει και το καρολίνα)
μανιτάρια πολλών ειδών περίπου μισό κιλό (καλύτερα πορτσίνι και πορτομπέλο)
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
1 κούπα λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο
λίγο μαϊντανό
προαιρετικά
τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση παρμεζάνα)
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις τσιγαριστούν ελαφρώς προσθέτουμε τα μανιτάρια. Όσο πιο πολλών ειδών είναι, τόσο καλύτερο το γευστικό αποτέλεσμα.
Αφού πιουν τα υγρά τους, σβήνουμε με το λευκό κρασί και ρίχνουμε και το ρύζι να τσιγαριστεί κι αυτό.
Ταυτόχρονα βάζουμε περίπου μισό λίτρο νερό να βράσει με τον κύβο λαχανικών σε άλλο κατσαρολάκι.
Αφού τσιγαριστεί το ρύζι, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σταδιακά (εγώ τον έριξα σε 3 δόσεις), αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο. Όταν δούμε πως τελειώνει το νερό, προσθέτουμε λίγο μαϊντανό για φρεσκάδα.
Αφού κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε, αν θέλουμε, το τριμμένο τυρί ώστε να λιώσει.
Σερβίρεται ζεστό! Καλή μας όρεξη!
ΥΓ Έκανα τη συνταγή με πλευρώτους και κλασικά μανιτάρια. Ρωτώντας ειδικούς μου είπαν ότι τα πλευρώτους είναι η χειρότερη επιλογή γι αυτή τη συνταγή.
ΥΓ1 Το πιπέρι καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένο.
ΥΓ1 Το πιπέρι καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένο.
ΥΓ2 Αντί για ελαιόλαδο ορισμένοι βάζουν βούτυρο.
ΥΓ3 Τη συνταγή μου την έδωσε η Κατερίνα από την ομάδα Μικροί Μεγάλοι.
Με τα ίδια υλικά αλλά με άλλη τεχνική θα είχες κάνει ένα καταπληκτικό risotto al funghi (ριζότο με μανιτάρια).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλλον ειχαν δικιο για τα πλευρωους... αν χρησιμοποιουσες και porcini, η γευση θα απογειωνοταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σ/κ!