RSS

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ρεβίθια σούπα, λεμονάτα

Άλλαξε ο καιρός -...καιρός ήταν ν' αλλάξει, στα μέσα του Νοέμβρη είμαστε άλλωστε- και είπαμε να φάμε όσπριο. Επιλέξαμε τα ρεβίθια, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ.


      Υλικά-πρώτες ύλες

·         500 γραμ. ρεβίθια

·         1/2 φλ. ελαιόλαδο

·         2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

·         1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη-τσακισμένη

·         1 καρότο ψιλοκομμένο σε φέτες

·         1 λεμόνι (για το χυμό του)

·         2 κουταλιές ταχίνι (προαιρετικά)

·         αλάτι

·         πιπέρι

·         μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά προαιρετικά

 


Όπως είπαμε -και δε θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε- συγκεντρώνουμε τα υλικά προστού ξεκινήσουμε


Εκτέλεση


1.         Μουλιάζω τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα, αλλιώς στο μαγείρεμα θα χρειαστούν …άπειρες ώρες για να βράσουν. Το λέω γιατί την έχω πατήσει μια φορά και αντί να είναι έτοιμο το φαγητό 2 η ώρα, καταλήξαμε στις 3.30… με όλες τις συνέπειες (ξέρετε εσείς…). Παρεπιπτόντως, προτιμώ τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια.

2.         Την επόμενη μέρα, ξεπλένω τα ρεβίθια πολύ καλά και τα βάζω σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Δε κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι αφού στη διάρκεια του βρασίματος αφαιρώ συνεχώς τον αφρό που σχηματίζεται. Στο τέλος της διαδικασίας, σουρώνω και πάλιν τα ρεβίθια και ξεπλένω την κατσαρόλα, αφού θα την ξαναχρησιμοποιήσω. Εναλλακτικά, την αφήνω για …τους άλλους και χρησιμοποιώ μιαν άλλη.



3.         Στην καθαρή πια κατσαρόλα ρίχνω το ¼ του ελαιόλαδου, σοτάρω τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και στην συνέχεια την αφαιρώ

Νομίζω πως αν αφήσουμε το σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα, η μυρωδιά και γεύση θα είναι πολύ έντονη και για κάποιους ίσως δεν αρέσει αυτό στη σούπα.



4.         Ρίχνω στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύω να αλλάξει χρώμα για λίγα λεπτά στο λάδι, να χρυσίσει.




5.         Προσθέτω τα ρεβίθια και σοτάρω για 2-3 λεπτά να λαδωθούν και αυτά και να αναμειχθούν με το κρεμμύδι.



6.         Στη συνέχεια ρίχνω μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβίθια. Σκεπάζω και σιγοβράζω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους. 

Επιλέγω μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβίθια. Ενδιάμεσα τα δοκιμάζω.




7.         Αλατοπιπερώνω προς το τέλος του βρασμού.

8.         Στο τέλος, αφού βράσουν τα ρεβίθια, δυναμώνω τη φωτιά, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύω με μία κουτάλα για να γίνει παχύρευστη η σούπα.




9.         Αφού τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτω λίγο μπούκοβο και ταχίνι, αφού πρώτα τη διαλύσω σε λίγο κρύο νερό. 

Το λεμόνι και το ταχίνι θα δώσουν μια τέλεια γεύση στη σούπα. Εξάλλου αυτό δεν είναι το χούμους;



Η σούπα είναι παχύρευστη και έτοιμη


10.     Η όλη διαδικασία κράτησε γύρω στη 1 ώρα και 20 λεπτά.

11.     Προτείνω να δοκιμάσετε να βάλετε τη μερίδα σούπας που θα φάτε στο μπλέντερ με λίγο ελαιόλαδο και ίσως ακόμη λίγο χυμό από λεμόνι για να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού τα ρίχνετε μετά την ομογενοποίηση. Σερβίρεται με λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρέσκες ελιές.




Ιδού το αποτέλεσμα

     Καλή σας/μας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου