RSS

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο!

 Για σήμερα θα σας προτείνω μπριζόλες στο φούρνο οι οποίες θα συνοδεύονται με πατάτες και όλα θα ...κολυμπούν σε μία ωραία μαρινάδα-σάλτσα. Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στο φούρνο και φύγαμε!

Υλικά-πρώτες ύλες


  • Τέσσερις (4) ή πέντε (5) μπριζόλες χοιρινές, λαιμού
  • ½ φλυντζάνι (100 γρ.) ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ξύσμα, από 2-3 λεμόνια (τα οποία φυσικά πλένουμε επιμελώς) ως αρωματικό και φυσικά το χυμό τους
  • χυμό από ένα (1) πορτοκάλι (αφού το πλύνουμε και αυτό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 6 πατάτες, μέτριες, καθαρισμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 200 ml νερό, ζεστό
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • θυμάρι


 
Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, καλό είναι να συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά, τις πρώτες ύλες, σ' ένα μέρος, να μην τα ψάχνουμε κάθε στιγμή.



Κάποιοι συνιστούν διάφορους κύβους αλλά εγώ δεν τους χρησιμοποιώ. Ιδιαίτερα όταν διαθέτουμε τέτοια ποικιλία αρωματικών. Αφήστε που δε γνωρίζω τι ακριβώς περιέχουν και ας γράφουν πάνω ότι θέλουν...

Το μέλι που χρησιμοποιώ είναι ΜΕΛΙ ΚΙΣΣΑΒΟΥ, από ντόπιο παραγωγό, τον οποίον εμπιστεύομαι και σας τον συνιστώ. Αφήστε που είναι ανηψιός ...εξ αγχιστείας (σύζυγος της ανηψιάς μου). Επίσης το ΘΥΜΑΡΙ και η ΡΙΓΑΝΗ έχουν συλλεγεί από τα γύρω βουνά (Κίσσαβος και Μαυροβούνι Αγιάς).

 Τα ΛΕΜΟΝΙΑ και τα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ως φυσικά αρωματικά, θα αναδείξουν το φαγητό μας και θα του χαρίσουν ελαφρώς όξινη ή γλυκιά γεύση, καθώς και μπόλικη βιταμίνη C. Μπορούμε να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες λεμόνι στο φαγητό, έτσι ώστε να χαρίσουμε στο φαγητό και το ζουμί και το άρωμα του κάθε φρούτου. Θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα κουκούτσια, τα οποία αφήνουν και πικρή γεύση στο φαγητό. Τις λεπτές αυτές φέτες μπορούμε να τις φάμε. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

1.   Προθερμαίνω το φούρνο στους 190° C στον αέρα.

2.   Κόβω τις πατάτες σε κομμάτια.

3.   Προετοιμάζω τις μπριζόλες μας, ρίχνοντας τους τη ρίγανη, το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι

Εάν έχουμε χρόνο, καλό είναι να τις αφήσουμε για 12 ώρες να μαριναριστούν μέσα στο ψυγείο σκεπάζοντάς τες με αλουμινόχαρτο.

4.   Σε ένα μούλτι ρίχνω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, το χυμό από το πορτοκάλι, το σκόρδο, το μέλι και χτυπάω για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 


5.         Ρίχνω τη μαρινάδα-σάλτσα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτω της πατάτες και ανακατώνω



6.    Προσθέτω και τις μπριζόλες στο ταψί μαζί με τις πατάτες και ανακατεύω καλά. 

Φροντίζω η πλευρά του λίπους να ακουμπάει περιμετρικά το ταψί, για να ψηθεί και να γίνει τραγανό.

 

8.    Στη συνέχεια, προσθέτω το νερόσκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνω στον φούρνο για 1 ώρα.



9.    Αφαιρώ το αλουμινόχαρτοανακατεύω τις πατάτες και γυρίζω ανάποδα τις μπριζόλες, τοποθετώ ξανά το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, να μείνει το φαγητό με τη λεμονάτη σάλτσα του και να πάρει καλό χρώμα το κρέας.

 

10.   Στο τέλος αφαιρώ τελείως το αλουμινόχαρτο να ξεροψηθούν ελαφρώς οι μπριζόλες (φυσικά αν έτσι μας/σας αρέσουν).

 

11.     Σερβίρω τις μπριζόλες με τις πατάτες, λίγα μυρωδικά και μπόλικο ζουμάκι. Φυσικά, το φαγητό συνοδεύτε από μία καταπράσινη σαλάτα εποχής!

 

Καλή μας/σας όρεξη.

ΥΓ-1. Είναι από τα φαγητά που ο Γιώργος (ο μικρός ο γιος μου ντε) δε βρίσκει κάτι αρνητικό για να του προσάψει. Το λατρεύει κυριολεκτικά!

ΥΓ-2. Προσοχή, η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντων!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου